Jakie sa u Was "krótkie" światła?- dobra widocznoś

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • korpal
    Ambiente
    • 2008
    • 168

DanielOctavia, środek wygląda już lepiej niż u mnie, jestem pod wrażeniem i taki efekt końcowy środka chcę u siebie uzyskać felga czarna więc taka jaką lubię ale opona balon i dlatego pomniejsza felgę :P ogólnie dużo kasy i za to gratuluję bo na pewno ogromny banan na twarzy właściciela za przeprowadzone mody :szeroki_usmiech

ps. mam pytanie odnośnie szyb, jakoś oryginalnie to robiłeś czyli wiązki itd czy kupiłeś te gotowe zestawy do elektrycznych szyb :?: daj znać bo ja się ciągle czaje żeby to zrobić i jakoś nie mogę się za to zabrać :P
  • wkowal10
    Ambiente
    • 2007
    • 237

Czy octawia II ma słabe światła krótkie czy ja się już starzeję. W oplu corsie co prawda z 2010roku światła są o niebo lepsze. A u Was jak jest?

[ Dodano: Sro 05 Paź, 11 23:03 ]
    Może jakieś ekstra żarówki trzeba założyc a nie zwykłe?

[ Dodano: Sro 05 Paź, 11 23:03 ]
    Może jakieś ekstra żarówki trzeba założyc a nie zwykłe?

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2009
      • 10917
      • Fiat

OII przed fl ma dupne światła krótkie, chyba, że masz ksenon, ale domyślam się , że nie.
      O żarówkach masz tu cały temacik, zacznij od tego, to powinno jakoś pomóc:

Komentarz

• baca10
        RS
        • 2009
        • 6225

wkowal10, według mnie ma bardzo słabe.

Komentarz

• zepter00
          RS
          • 2008
          • 2304

A co mają powiedzieć ludzie w O1 (no może poza farciarzami z ksenonami)?... U nas jest wszystko słabe. (no może poza cenami żarówek :lol: ) Wy macie chociaż niezłe długie
          Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• parasite
            L&K
            • 2011
            • 1368

Zamieszczone przez zepter00
            A co mają powiedzieć ludzie w O1 (no może poza farciarzami z ksenonami)?... U nas jest wszystko słabe. (no może poza cenami żarówek :lol: ) Wy macie chociaż niezłe długie
            W O1 są słabe? Nie zauważyłem. W porównaniu do Polówki okularnika są rewelacyjne.
            Chyba, że po liftingu coś się zmieniło.
            AGR 112KM, 232Nm
            Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• carfan
              Drive
              • 2008
              • 41
              • Opel

OI ma o niebo lepsze światła mijania niż OII. Trochę lepiej jest po założeniu lepszych żarówek ale i tak jest bez rewelacji.
              Jest Vectra C Caravan 1,9 CDTI
              Był VW Sharan 1,8T AJH
              Była Octavia 2 Liftback 1,9 TDI BXE
              Była Octavia 1 Combi 1,9 TDI ASV

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

OII FL - światła wystarczające, żarówki ori. Nie mam uwag.
                PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• phoneman
                  RS
                  • 2008
                  • 3374
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja wyczyściłem odbłyśniki i założyłem nowe klosze i jest bardzo dobrze ( mam przed Fl więc sie da ). A co do słabych świateł w O1, to się nie zgodzę bo mam okazję jeździć Mercedesem C i mam wrażenie że te z O1 im nie ustępują .
                  .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• baca10
                    RS
                    • 2009
                    • 6225

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                    OII FL - światła wystarczające, żarówki ori. Nie mam uwag.
                    Jezdziles w nocy podczas duzego deszcz, dla mnie masakra, o wiele lepiej swiecily mi swiatla w golfie MK3

Komentarz

• macluke
                      Elegance
                      • 2010
                      • 875

moim zdaniem w O1 FL, którą kiedyś jeździłem, światła mijania były fatalne - sytuację poprawiało założenie żarówek typu blue vision czy innych innych dających dodatkowe światło.
                      Efekt uboczny - częstsze przepalanie żarówek.
                      Dołożenie xenonów (mówię o oryginalnych reflektorach) rozwiązuje problem.

O2FL z kolei przy xenonach również nie ma problemu, przy standardowych żarówkach - z kilku źródeł słyszałem a tutaj koledzy potwierdzają - są auta w tej klasie ze znacznie lepszym oświetleniem

Komentarz

• zepter00
                        RS
                        • 2008
                        • 2304

Cztery żarówki zawsze oświetlą drogę lepiej niż dwie. Trzeba mieć tylko dobrze wyregulowane lampy. Małe, fantazyjnie ukształtowane reflektory choć piękne, dają ciała. W A.Ś. czasem są testy oświetlenia. Np Mini nawet z Xenonami jest kiepski. W O1 powierzchnia lamp jest duża i stosunkowo prosta, daje to dużą swobodę w możliwości kształtowania odbłyśnika i tym samym wiązki światła. Problemem jest jedna żarówka w lampie. Jeśli ustawimy satysfakcjonujący zasięg na mijania po przełączeniu na długie jest spora ciemna plama przed autem. Sytuację ratuje włączenie przeciwmgielnych. Właściwie w nocy non stop na nich jeżdżę prawie od początku użytkowania samochodu. Zdumiewające jak długowieczne są żarówki w O1. H4 wytrzymały ponad pięć lat... w końcu wymieniłem je bo ciemno świeciły. H3 jedna mi się przepaliła przez 6 lat. Jak mi się uda to założę ksenony jeśli nie uda mi się rozwiązać problemu z montażem dodatkowych dalekosiężnych Hella Comet FF 200.

W nocy podczas deszczu zawsze jest gorzej bo mokry ciemny asfalt pochłania więcej światła a krople deszczu na jego drodze też nie służą na plus. Dodatkowo spray z brudnej wody spod kół aut jadących przed nami szybko zanieczyszcza reflektory.
                        Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

Komentarz

• beaviso
                          Elegance
                          • 2010
                          • 767
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam komplet żarówek Osram Night Breaker+ i nie narzekam. Na pewno nie są to światła ani słabe ani nawet przeciętne. Mijane i wyprzedzane samochody świecą zwykle wiele słabiej. Jestem dziś po nocnej trasie, od Gdańska do Płońska 250km za ciemności, ale bez deszczu. Mam porównanie do mojego drugiego samochodu - Vectry C z bixenonami i na jej światłach mijania wcale wiele lepiej mi się nie jeździ, a tylko odrobinę (herezja) W mieście wolę swoje światła w O2, bo nawet na oświetlonej latarniami jezdni widzę jasne strumienie świateł, czego nie mogę powiedzieć o xenonach.

Jedyne, za co bym dopłacił, to spryskiwacze. Bo po 50 km na remontowanej drodze nawet dobre reflektory wysiadają i trzeba zjechać aby je wytrzeć z błota.

M.
                          666 4U

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7460
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez wkowal10
                            Czy octawia II ma słabe światła krótkie czy ja się już starzeję. W oplu corsie co prawda z 2010roku światła są o niebo lepsze.
                            Najważniejsza różnica. Corsa ma soczewkę i dlatego świeci lepiej.
                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• zepter00
                              RS
                              • 2008
                              • 2304

Zamieszczone przez Mihau
                              Czy octawia II ma słabe światła krótkie czy ja się już starzeję. W oplu corsie co prawda z 2010roku światła są o niebo lepsze.
                              Najważniejsza różnica. Corsa ma soczewkę i dlatego świeci lepiej.
                              FALSE! Nie prawda! :twisted: zajrzyj do najnowszego lub przedostatniego A.Ś. Jest tam o tym. :twisted:

Komentarz

• Walt
                                L&K
                                • 2011
                                • 1065
                                • Seat

Ja na moje nie narzekam. Ale wiadomo - nowe odbłyśniki i klosz sprawiają, że nawet we mgle jechało się przyjemnie. Zobaczymy co będzie dalej. Zawsze można wymienić na soczewki
                                SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• vaz
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 799
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W OII FL producentem reflektorów jest Hella . Jest dobrze rozgraniczona strefa światła i cienia. Oświetlenie przed samochodzem jak dla mnie jest bardzo dobre choć wydaje mi się, że "za krótkie" . Wymiana żarówek fabrycznych na Tungsram BLUish daje efekt bardziej zimnego światła ale na mokrej nawierzchni mniej widać.
                                  Antyfotoradar Valentine1
                                  Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• pandzik
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2254
                                    • Seat

Dają radę. Długie mnie rozczarowują.

Komentarz

• navigator
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 583
                                      • Volkswagen

Re: Jakie sa u Was "krótkie" światła?- dobra widoc

Czy octawia II ma słabe światła krótkie czy ja się już starzeję?
                                      zapewne.......starzejesz siem :szeroki_usmiech

a co do moich spostrzeżeń i odczuć:

Fabia 1 --> dobre światła mijania
                                      Octavia 1 FL --> beznadziejne światła mijania
                                      Octavia 2 --> kiepskie światła mijania
                                      Octavia 2 FL --> dobre swiatła mijania

wszystkie powyzsze w technice xenonowej --> bardzo dobre światła mijania

kwestią otwartą pozostaje zamontowanie reflektorów soczewkowych do O2, świeci toto lepiej niż standardowe truchło i jest imho rozwiązaniem na wskroś bardziej kompleksowym aniżeli kuglarstwo samymi żarówkami.......

....po pierwszej nocnej jeździe O2 uknułem sobie takiego moda właśnie ale.......sczezł :szeroki_usmiech na rzecz xenonu
                                      >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8030
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

navigator, w porównaniu do Fabii I to światła w OII jak i również OIIFL wypadają blado. :szeroki_usmiech Przesiadłem się z Fabii I na OII. Jechałem OIIFL nocą i pomiędzy światłami OII i OIIFL jakiejś strasznej przepaści nie ma.
                                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• navigator
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 583
                                          • Volkswagen

Zamieszczone przez AdamB
                                          ... w porównaniu do Fabii I to światła w OII jak i również OIIFL wypadają blado. :szeroki_usmiech Przesiadłem się z Fabii I na OII. Jechałem OIIFL nocą i pomiędzy światłami OII i OIIFL jakiejś strasznej przepaści nie ma.
                                          pewnie masz rację wszak to Twoje odczucia a ja prawiłem o swoich :szeroki_usmiech

a znam i takich, co to nie widzą specjalnej różnicy między xenonem a halogenem i tu, przyznam.....
                                          zazdraszczam im niemożebnie, bo ja - podobnie jak autor tematu :szeroki_usmiech - starzejem siem, to i obok wytartego abażura ostrość postrzegania w ciemnicy przeminęła bezpowrtonie.... :zlosnik:
                                          >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• Bravais
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 164

Za to w moim CAYC'u uważam, że światła są OK. A długie - już w ogóle rewelka
                                            -jeździ ze mną od 05.2011
                                            - jeździ ze mną od 04.2015

Komentarz

• kabanos
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 4544
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez parasite
                                              Zamieszczone przez zepter00
                                              W O1 są słabe? Nie zauważyłem. W porównaniu do Polówki okularnika są rewelacyjne.
                                              Chyba, że po liftingu coś się zmieniło.
                                              Ja też nie narzekam na światła w O1, chociaż już mi chodzi po głowie wymiana żarówek na jakieś dające więcej światła na jesienno-zimowe pluchy, ale żadna się póki co nie chce przepalic :diabelski_usmiech

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• macluke
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 875

jak widać - subiektywne odczucia mogą być różne
                                                jeden mówi, że światła w O1 są kiepskie, drugi, że wspaniałe
                                                Bardzo wiele tu zależy od tego, czym się jeździło wcześniej i do czego się porównuje.

Komentarz

• misiul
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 521

W O2FL świecą przyzwoicie. Czy soczewki również się wypalają? Gdzieś czytałem, że potrafią ciemnieć, z fizycznego punktu widzenia nie kupuje tej teorii.

Komentarz

Pracuję...